خبرنگاران فست فود آفت سلامتی دانش آموزان
به گزارش گفتمان برتر، کرج - خبرنگاران - داشتن تغذیه سالم برای هر گروه سنی به ویژه دانش آموزان توصیه اکید پزشکان و متخصصان این بخش به خانواده ها است اما در این میان میل و رغبت فراوان برخی ها به مصرف فست فودها خطری جدی برای سلامتی بوده که نباید از کنار آن به سادگی گذشت.
قشر دانش آموزان که در گروه سنی حساس قرار دارند همیشه تاکید متخصصان علم تغذیه بر عادات غذایی مناسب برای آنان بوده؛ زیرا در این سن تمام سلول های بدن در حال رشد و تکوین است ضمن آنکه عادات غذایی در این سنین شکل می گیرد.
اهمیت دیگر موضوع اینکه فعالیت های جسمی، فکری و مقاومت بدنی احتیاج به تغذیه مناسب دارد که غذاهای فست فود نمی تواند مواد مورد احتیاج دوران رشد کودکیو نوجوانی را تامین کند.
دانش آموزان تا پیش از تعطیلات کرونایی بیشتر اوقات پول جیبی خود را برای خرید انواع ساندویج ، سیب زمینی سرخ شده و پیتزا از بوفه مدارس و خارج از مدرسه هزینه می کردند و گزارش ها از حکایت دارد که این عادات سبب شده تا با وجود غذاهای متنوع مادران ، دست طلب فرزندان دانش آموز به سمت ساندویچی ها و اغذیه فروشی های اطراف دراز باشد.
فست فودها را دشمن سلامتی دانش آموزان و سایر گروه های سنی می شناسند و آمارها نشان می دهد که به سبب مصرف آنها بیش از 40 درصد دانش آموزان ایرانی یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند.
والدین و معلمان باید به این آمارنگران نماینده توجه نمایند زیرا مهمترین عامل آن به گرایش بیش ازحد دانش آموزان به مصرف تنقلات شور، چرب و فست فودها برمی گردد.
مخاطب اصلی جامعه دربحث تغذیه سالم بچه ها هستند که امروزه به علت شیوع ویروس کرونا درخانه مانده اند وکم تحرکی و افزایش وزن آنها را تهدید می نماید لذا توجه به تغذیه مناسب دانش آموزان دراین ایام ازضرورت بیشتری برخورداراست.
امروزه تغذیه به یکی ازچالش های روزانه برای خانواده ها به خصوص درخانه هایی که فرزند درگروه سنی دانش آموزی دارند، تبدیل شده است.
خانواده و تغذیه
منیژه السادات شاه چراغی ازمراقبین سلامت آموزش و پرورش ناحیه چهار کرج می گوید: بچه ها و نوجوانان وعده های غذایی اصلی را درخانه و با حضوروالدین صرف می نمایند لذا الگوی غذایی اصلی آنها بیشترتابع خانواده است پس باید به رژیم غذایی سالم و متنوع درخانه توجه کرد.
وی اظهارداشت: ارائه آموزش های مناسب با موضوع تغذیه سالم در راستای افزایش سلامت جسمی فرزندان درخانه و مدرسه باید مورد اهمیت بیشتری قرارگیرد تا گرایش دانش آموزان به استفاده ازغذاهای فست فود به مرورکاهش یابد.
شاه چراغی اعلام نمود: فرآیند پخت غذاهای فست فود که درجامعه ما رواج دارد، مناسب نیست و به همین دلیل به خانواده ها توصیه می گردد از غذاهای سنتی و بومی ایرانی استفاده نمایند.
وی بیان داشت: برای پخت بعضی ازغذاهای سنتی و بومی نیز از نمک و روغن های پرچرب استفاده می گردد که احتیاج به تغییر ساختار طبخ و آماده سازی نوع غذا دارد.
شاه چراغی ادامه داد: دانش آموزان برای این که بتوانند درکل روز درخانه فعالیت داشته باشند باید ازیک یا 2 میان وعده غذایی استفاده نمایند که بهتراست به جای دادن میان وعده های شیرین و شور از خشکبار، ماست، پنیر ، میوه و تخم مرغ استفاده کرد که این مواد غذایی مغذی بوده و در تغییر عادت های غذایی فرزندان نقشموثری دارند.
این مراقب سلامت مدارس مطرح نمود: کارشناسان علوم تغذیه حد مجاز استفاده از فست فودها را حداکثر هر 2 هفته یکبار می دانند درحالی که دانش آموزان ایرانی حداقل هفته ای دوبارغذای فست فود مصرف می نمایند.
وی توضیح داد: افزایش شیوع چاقی به خصوص برای دانش آموزانی که درشرایط فعلی به علت شیوع ویروس کرونا درخانه مانده اند و تحرکی ندارند یک تهدید جدی است چراکه سلامت نسل آینده کشور را به مخاطره می اندازد.
شاه چراغی تاکید نمود: باید با آگاهی بخشی مصرف مواد غذایی مضر را کاهش داد تا ابتلا به بیماری های غیرواگیر درجامعه کاهش یابد.
تغذیه ناصحیح و کم تحرکی
مریم رستمی دیگرمراقب سلامت مدارس آموزش و پرورش البرزگفت: ترویج تغذیه ناصحیح مانند فست فودها، مصرف غذاهای سرخ کردنی و چرب، کم تحرکی و غافل شدن از ورزش از جمله تهدیدهای جدی سلامت جامعه را تشکیل می دهند که باید به آن ها توجه کرد.
این کارشناس بیان داشت: با پیشرفت فناوری تغییرات خاصی درزندگی ایجاد شد به گونه ای که حتی در تغذیه افراد هم اثرگذاشت و باعث شد که افراد به سمت غذاهایی که زودترآماده می شوند گرایش پیدا نمایند درحالی که مصرف این غذا ها برای سلامتی انسان مضراست.
وی اعلام نمود: کافی نبودن آموزش های تغذیه سالم، کم رنگ شدن غذاهای سنتی و محلی، پررنگ شدن تبلیغات غذاهای فست فود، کاهش مصرف روزانه سبزی و میوه درسبد غذایی خانواده، افزایش میل به نوشیدنی های گازدارو تنقلات ازجمله دلایل نامناسب تغذیه در بین بچه ها و نوجوانان را تشکیل می دهد.
رستمی یادآورشد: این روزها کلاس های درس دانش آموزان درفضای مجازی تشکیل می گردد و بیشتراوقات فراغتشان را با انجام بازی های رایانه ای پرمی نمایند که این کم تحرکی موجب افزایش وزن آنان شده است.
وی ادامه داد: افزایش چاقمی شکمی درگروه سنی دانش آموزی نشان ازاستفاده غذاهای فست فود و یا غذاهای پرچرب دارد که باید والدین به آن توجه نمایند و استفاده بی رویه ازغذاهای فست فود را برای فرزندانشان ممنوع نمایند.
این مراقب سلامت مطرح نمود: مادران مهمترین نقش را درآماده کردن غذای سالم درخانه دارند پس باید به تغذیه فرزندانشان با هدف افزایش سلامت جسمی و حتی رشد تحصیلی آنها اهمیت ویژه ای دهند تا تغذیه سالم درجامعه ترویج داده گردد.
رستمی گفت: بعضی از مراکز عرضه فست فودها به دلیل دستیابی به سود بیشتر از مواد غذایی بی کیفیت همراه با رنگ و لعاب های جذاب استفاده می نمایند تا مشتری حذب نمایند که این موضوع مهم را باید به دانش آموزان تذکر دهیم.
وی تاکید نمود: مادران مدیرکانون خانواده ایرانی هستند که باید به عوامل تهدیدها و آسیب های کانون خانواده از جمله سلامت غذایی توجه نمایند تا فرهنگ تغذیه سالم جایگزین غذاهای آماده و فست فودها گردد.
پیشگیری ازآسیب های تغذیه ای
رییس اداره بهداشت وسلامت آموزش و پرورش استان البرز در این زمینه گفت: بعضی از والدین حتی در این شرایط کرونایی که مدارس تعطیل است درمورد تغذیه فرزندان خود نگران هستند چون تمایل آنها به غذای فست فود و تنقلات بیشتر است.
رضا طارمی اضافه نمود: برای پیشگیری از آسیب های تغذیه ای دانش آموزان در دوران کرونایی ضروری است والدین به نکاتی چون اصلاح ساعت خواب یعنی داشتن خواب مناسب ، گنجاندن نان، غلات، گوشت، تخم مرغ، شیر، لبنیات، سبزیجات و انواع میوه در برنامه غذایی روزانه توجه نمایند.
وی؛ استفاده از نان های سبوس دارو برنج، خوردن هفته ای پنج تا هفت عدد تخم مرغ، شیر و لبنیات کم چرب، سالاد، 2 تا پنج واحد میوه برای میان وعده، پرهیز ازغذاهای پرچرب، کم کردن مصرف فست فودها و شکر و قندهای ساده و استفاده از گردو ، و جویدن آرام ن غذا را از دیگر نکاتی مطرح نمود که والدین باید به آن توجه نمایند.
وی مصرف عسل، توت خشک، خرما، کشمش و مویز، حذف نکردن وعده های غذایی، استفاده از میان وعده، به حداقل رساندن استفاده از تبلت و گوشی همراه ، ورزش کردن روزانه، آفتاب دریافت و دمنوش ها با طعم های مختلف را برای حفظ سلامت دانش آموزان ضروری دانست.
طارمی ادامه داد: تغذیه سالم یکی ازراههای مهم برای مبارزه با بیماری هاست که برای پیشگیری ازجمله بیماری کووید 19 باید به تغذیه خانواده توجه خاص کرد.
وی توضیح داد: اززمان شیوع ویروس کرونا تا کنون مراقبین سلامت و سفیران سلامت مدارس البرزمحتواهای آموزشی مختلفی درزمینه تغذیه، سلامت و دعوت به مشارکت جویی دانش آموزان و والدین برای مبارزه با بیماری کووید 19 و راههای پیشگیری از آن ازجمله در قالب پوستر، پیغام های کوتاه، فیلم، شعرو داستان تهیه کردند.
خودمراقبتی
کارشناس مسوول سلامت نوجوانان و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی البرز ضمن تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی در شرایط کرونایی به خانواده ها توصیه کرد که تغذیه فرزندان خود را جدی بگیرند .
دکتر سهیلا هادیان اضافه نمود: شستشوی مرتب دست ها ، تحرک و داشتن تغذیه سالم مهمترین اقدام برای سالم ماندن بچه ها و نوجوانان از ابتلا به بیماری ها است.
سبک زندگی سالم تغذیه ای
متخصص تغذیه البرزی گفت: همه می دانیم که پیشگیری بر درمان اولویت دارد و تغذیه سالم نیز شاه کلید مقابله و کاهش ابتلا به ویروس کرونا است پس باید سبک زندگی سالم تغذیه ای را رعایت کرد و به آن اهمیت داد.
دکتر محمد رضا اسپرورین گفت: سبک زندگی سالم که در برگیرنده خواب کافی و تغذیه سالم است در این شرایط کرونایی از اهمیت بالایی برخوردار است و باید باتقویت سیستم بدن و رعایت الزامات بهداشتی در برابر این ویروس آزاردهنده ایستادگی کرد.
وی بیان داشت: نوشیدن آب و مایعات، مکمل ها و ویتامین ها، مصرف سوپ و حتی آش های محلی که حاوی حبوبات و پروبیوتیک است علاوه براینکه می تواند مواد سمی را ازبدن خارج کند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد
وی توضیح داد: استفاده از ویتامین ها، ریزمغذی های روی و سلنیوم در افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن در برابربیماری ها از جمله ویروس کرونا در کنار استفاده ازماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی بسیار موثراست.
وی به نقش مهم صبحانه دریادگیری بهتر مطالب درسی دانش آموزان اشاره نمود و یادآورشد: خوردن صبحانه کامل، به بهبود شرایط آموزشی دانش آموزان درپایه های مختلف تحصیلی یاری می نماید و سطح یادگیری را افزایش داده و ازخستگی زودرس آنان هنگام یادگیری مطالب درسی نیز جلوگیری می نماید.
وی گفت: بهتراست برای صبحانه دانش آموزان از عسل،خامه، عدسی، تخم مرغ آب پز و یا آب پرتقال طبیعی استفاده کرد.
متخصص تغذیه البرزی تاکید نمود: والدین اجازه مصرف دائمی غذاهای فست فود را به فرزندانشان به دلیل درخطرافتادن سلامت آنها ندهند.
طرح کوچ و مشاوره تغذیه ای
مدیرکل آموزش و پرورش البرز هم در این زمینه اظهارداشت: در هفته بزرگداشت تربیت بدنی و ورزش، طرح کنترل وزن و چاقی دانش آموزان دراین استان با نام طرح ملی کوچ اجرایی شد.
دکتر سالار قاسمی اعلام نمود: ما در عرصه تعلیم و تربیت، مکلفیم در هرشرایطی از جمله شرایط فعلی شیوع ویروس کرونا در جامعه ازسلامت دانش آموزان حفاظت کنیم.
وی بیان داشت: برای تحقق سند تحول بنیادین ودستیابی به تعلیم و تربیت تمام ساحتی، باید درسایه آموزه های آن، با اجرای طرح هایی چون کنترل وزن و چاقی دانش آموزان با نام کوچ در ایام کرونایی به سلامت جسم دانش آموزان توجه داشته باشیم.
وی یادآورشد: امروزه شیوع ویروس کرونا، رواج زندگی ماشینی، آپارتمان نشینی و گسترش بهره برداری از فناوری های نوین،بچه ها و نوجوانان را به یکجانشینی و بهره برداری از فعالیت های فراغتی توام با سکون سوق داده است.
وی توضیح داد: آموزش و پرورش البرز با بهره گیری ازتوان مربیان و معلمان مجرب و توانمند درس تربیت بدنی در کوشش است تا با نوآوری و توجه به ویژگی های سنی دانش آموزان، مجموعه ای از طرح های ورزشی را در کنار طرح های ملی در سال تحصیلی 1400-1399 به مرحله اجرا درآورد.
قاسمی ادامه داد: دراین شرایط کرونایی درحوزه ورزش دانش آموزی از روش های نوین درفضای مجازی برای ترغیب دانش آموزان به ورزش درخانه، تقویت روحیه نشاط و سلامت تغذیه ای آنان استفاده می کنیم تا دغدغه های اولیا دراین زمینه کاهش یابد.
وی اضافه نمود: ازدانش آموزان و والدین دردوره های مختلف تحصیلی می خواهم که با انجام روزانه نرمش و فعالیت های ورزشی مناسب درفضای خانه و رعایت اصول تغذیه ، زمینه سلامت، شادابی، توانمندی و مهارت های خویش را ارتقا بخشند.
مدیرکل آموزش و پرورش البرزتاکید نمود: دراین شرایط خاص کرونایی از والدین انتظار می رود همانند گذشته، بادغدغه داشتن فرزندانی بااخلاق،سالم،بانشاط،ماهر،جمع گرا مسئولیت پذیر، وظیفه شناس و خودباور، حمایت لازم را از شرکت فرزندان خویش در برنامه های سلامت بخش و نشاط آفرین تربیت بدنی از جمله طرح کنترل وزن و چاقی دانش آموزان را به عمل آورند و از مراقبین سلامت مدارس نیز برای تغذیه فرزندانشان مشاوره بگیرند.
استان البرز 470 هزار دانش آموز دارد.
منبع: ایرنا