طرز تهیه ماش پلو اصفهانی؛ دستور پخت کامل و خوش عطر
به گزارش گفتمان برتر، ماش پلو اصفهانی یکی از غذاهای اصیل، مقوی و خوش عطر ایرانی است که با ترکیب برنج ایرانی، ماش نیم پز و ادویه های گرم و دل نشین مانند زیره و دارچین تهیه می گردد. این غذا طعمی ملایم، بافتی نرم و دل چسب دارد و معمولا با پیازداغ، ماست محلی، ترشی یا سالاد شیرازی سرو می گردد. در بعضی نسخه ها، گوشت چرخ نموده یا کوفته ریزه های کوچک نیز به غذا افزوده می گردد تا ارزش غذایی و طعم آن کامل تر گردد. اگر در پی یک غذای سنتی سالم و بسیار ساده، همراه با کمترین مواد اولیه هستید، طرز تهیه ماش پلو اصفهانی انتخابی عالی و متفاوت خواهد بود.
مواد لازم برای تهیه ماش پلو اصفهانی
- برنج ایرانی 2 پیمانه
- ماش 1 پیمانه
- پیاز 2 عدد
- گوشت چرخ نموده (اختیاری) به اندازه لازم
- زردچوبه، نمک، فلفل سیاه به اندازه لازم
- دارچین و زیره به اندازه لازم
- روغن یا کره به اندازه لازم
طرز تهیه ماش پلو اصفهانی
مرحله اول: خیساندن برنج و ماش
در طرز تهیه ماش پلو ساده، ماش را از چند ساعت قبل یا از شب گذشته در آب قرار دهید تا هم بهتر پخته گردد و هم نفخ آن گرفته گردد. برنج را نیز حدود یک تا 2 ساعت قبل از آغاز پخت با آب ولرم و اندازه کمی نمک بخیسانید.
این مرحله باعث می گردد برنج بهتر قد بکشد و زمان پخت کوتاه تر گردد. اگر ماش تازه باشد، زمان خیساندن کوتاه تر خواهد بود؛ اما ماش کهنه حتما احتیاج به زمان بیشتر دارد.
مرحله دوم: پخت ماش
ماش را داخل قابلمه ریخته و اندازه کافی آب اضافه کنید. همراه آن کمی زردچوبه بریزید تا رنگ آن طلایی و اشتهابرانگیز گردد. حرارت را میانه قرار دهید و اجازه دهید ماش نیم پز گردد. ماش نباید کاملا نرم و له گردد؛ زیرا در ادامه مراحل پخت برنج، با بخار، بافت آن تکمیل می گردد. پس از نیم پز شدن، ماش را آبکش کنید و کنار بگذارید.
مرحله سوم: تفت دادن پیاز و گوشت (اختیاری)
یک عدد پیاز را نگینی خرد کنید و در اندازه کمی روغن روی حرارت میانه تفت دهید تا طلایی و خوش رنگ گردد. اگر مایل به استفاده از گوشت چرخ نموده هستید، آن را به پیاز اضافه نموده و با نمک، فلفل، زردچوبه و اندازه کمی زیره تفت دهید تا کاملا سرخ و مغزپخت گردد.
برای عطر بهتر، اندازه بسیار کم دارچین نیز اضافه کنید. در نسخه های اصیل اصفهانی، ممکن است از کوفته ریزه های بسیار کوچک نیز استفاده گردد که ظاهر غذا را مجذوب کننده تر می نماید.
مرحله چهارم: پخت و آبکش کردن برنج و ترکیب مواد
در قابلمه ای دیگر، آب را بجوشانید و برنج خیسانده شده را اضافه کنید. وقتی دانه های برنج کمی نرم و نیم پز شدند، ماش نیم پز و در صورت استفاده مخلوط گوشت را نیز اضافه کنید. مواد را به آرامی هم بزنید تا یکدست شوند و سپس همچون روش چلو، آبکش کنید. در این مرحله مراقب باشید دانه های ماش نشکنند و برنج حالت چسبنده پیدا نکند.
مرحله پنجم: دم کردن و سرو ماش پلو اصفهانی
ته قابلمه را با کمی روغن و سیب زمینی یا نان برای ته دیگ بپوشانید. سپس مخلوط برنج و ماش را لایه لایه بریزید و بین لایه ها کمی زیره یا پیازداغ اضافه کنید. روی برنج کمی کره یا روغن داغ بریزید، دم کنی بگذارید و اجازه دهید حدود 40 تا 50 دقیقه روی حرارت ملایم دم بکشد. پس از پخت کامل، ماش پلو را در دیس سرو نموده و روی آن کمی دارچین یا پیازداغ اضافه کنید و به همراه ماست بادمجان یا حتی ماست تازه کم چرب که با آن ماست و خیار تهیه نموده اید، سرو کنید.
انواع ماش پلو پرطرفدار در ایران
ماش پلو یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که با روش ها و طعم های متنوع در نقاط مختلف کشور تهیه می گردد.
- طرز تهیه ماش پلو بوشهری
این نسخه جنوبی با ادویه های گرم و کمی زعفران تهیه می گردد و معمولاً همراه با روغن حیوانی و پیازداغ سرو می گردد. طعم آن شیرین و تند متعادل است و عطر خاص جنوب ایران را دارد.
- طرز تهیه ماش پلو شیرازی
در این نسخه، ماش پلو با ادویه ملایم و کمی دارچین و کره آماده می گردد. معمولاً بدون گوشت یا با کوفته ریزه سرو می گردد و رنگ طلایی مجذوب کنندهی دارد.
- طرز تهیه ماش پلو با هویج
در این نوع، هویج رنده شده یا خلال شده به ماش پلو اضافه می گردد و باعث ایجاد طعمی کمی شیرین و رنگی شاد و مجذوب کننده می گردد. این مدل برای بچه ها و خانواده های اهل ذائقه شیرین و خوش رنگ مناسب است.
- طرز تهیه ماش پلو با شوید خشک
شوید خشک طعم سبزیجات تازه و معطر به غذا می دهد. این نسخه سبک تر و خوش عطر است و برای کسانی که طعم سبزیجات را ترجیح می دهند بسیار مناسب است.
- طرز تهیه ماش پلو با مرغ ریش ریش
مرغ ریش ریش پخته یا سرخ شده به همراه ماش و برنج، غذایی کامل و مقوی ایجاد می نماید. این مدل بسیار مناسب مهمانی ها و وعده های خانواده است و طعمی گرم و دلنشین دارد.
نکات تکمیلی برای پخت ماش پلو اصفهانی
برای طرز تهیه ماش پلو مجلسی اصفهانی خوش عطرتر، دانه دانه تر و مطابق دستورهای اصیل درست مثل طرز تهیه نخود پلو با کشمش، چند نکته ساده اما مهم وجود دارد که رعایت آن ها نتیجه نهایی غذا را حرفه ای تر می نماید. این نکات مخصوصا برای کسانی که برای اولین بار این غذا را می پزند بسیار کاربردی است.
استفاده از زیره و دارچین برای عطر اصیل
زیره یکی از عناصر اصلی طعم دهنده در ماش پلو اصفهانی است اما باید با اندازه کم و کنترل شده استفاده گردد تا طعم ماش و برنج را تحت تاثیر قرار ندهد. اندازه استاندارد معمولا یک تا دو قاشق چای خوری برای این حجم مواد است. دارچین هم به صورت اختیاری افزوده می گردد اما بهتر است فقط کمی روی برنج هنگام دم کشی پاشیده گردد تا طعم غالب نگردد.
مقدار پخت ماش
ماش نباید کاملا له گردد، چون در مرحله دم کشیدن همراه برنج ادامه پخت دارد. اگر ماش بیش از حد نرم گردد، ظاهر غذا خمیرگونه می گردد و برنج انسجام خود را از دست می دهد. برترین زمان قطع پخت ماش زمانی است که با فشار بسیار کم بین دو انگشت ترک بردارد اما کاملا له نگردد.
اگر دوست دارید با ماش غذاهای دیگر هم تهیه کنید به شما پیشنهاد می کنیم طرز تهیه آش ماش و طرز تهیه خوراک ماش را هم در خبرنگاران بخوانید.
روش بهتر برای ترکیب مواد
اگر می خواهید ظاهر ماش پلو حرفه ای و مجلسی گردد، بهتر است ماش، گوشت و برنج را در مرحله آبکشی به صورت کامل مخلوط نکنید. روش مناسب تر این است که هنگام دم گذاری پایه برنج قرار گیرد و مواد در نهایت لایه لایه روی آن اضافه شوند. این کار باعث می گردد که بافت و طعم هر بخش بهتر حفظ گردد.
همراهی مناسب در کنار غذا
ماش پلو با گوشت چرخ نموده با ماست چکیده، ماست وخیار، ترشی خانگی یا سالاد شیرازی بسیار هماهنگ است. در نسخه های سنتی معمولا همراه غذا کمی پیازداغ اضافه تر روی دیس ریخته می گردد تا طعم نهایی کامل تر، خوش عطرتر و متعادل تر گردد.
سوالات متداول درباره طرز تهیه ماش پلو اصفهانی
اگر اولین بار است که ماش پلو درست می کنید یا می خواهید نتیجه نهایی شبیه نسخه های اصیل اصفهان باشد، پاسخ پرسش های زیر می تواند به شما یاری کند.
1 . آیا ماش پلو بدون گوشت هم خوشمزه می گردد؟
بله، ماش پلو به صورت سنتی معمولا بدون گوشت تهیه می گردد و همان ترکیب ماش، برنج، پیاز و ادویه ها طعم بسیار دلنشینی دارد.
2 . آیا می توان ماش را بدون خیساندن پخت؟
می توانید ماش را بدون خیساندن بپزید اما زمان پخت طولانی تر خواهد بود و بعلاوه احتمال نفخ بیشتر است.
3 . آیا می توان ماش پلو را با برنج کته درست کرد؟
بله، اگر بافت نرم تر را ترجیح می دهید می توانید به صورت کته بپزید اما مدل آبکش شده نسخه اصیل تر محسوب می گردد و ظاهر غذا دانه دانه تر خواهد بود.
4 . چطور ماش پلو را خوش عطرتر کنیم؟
افزودن کمی زیره در مرحله مخلوط سازی و اندازه خیلی کم دارچین هنگام دم کشی یاری می نماید عطر غذا عمیق تر گردد.
منبع: کتاب کاله