طرز تهیه یتیمچه مشهدی (نیشابوری) ، یک غذای بدون گوشت اما مقوی

به گزارش گفتمان برتر، یتیمچه مشهدی به دو شکل ساده و مجلسی طبخ می گردد. نوع مجلسی این غذای مشهدی به نام یتیمچه نیشابوری معروف است و با مواد اولیه متنوع تری درست می گردد. در مجموع، یتیمچه یک غذای خوشمزه و فوری برای و است که معمولا بدون گوشت درست می گردد. این یتیمچه بادمجان در نقاط گوناگون ایران به روش های مختلفی طبخ می گردد و علاوه بر افراد شاغل و پر مشغله در بین گیاهخواران هم هواداران زیادی دارد. با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه یتیمچه مشهدی به روش مجلسی را به شما آموزش بدهیم و درباره انواع دیگر یتیمچه هم برایتان بگوییم.

طرز تهیه یتیمچه مشهدی (نیشابوری) ، یک غذای بدون گوشت اما مقوی

مواد لازم برای تهیه یتیمچه بادمجان مشهدی (نیشابوری)

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
نخودنصف لیوان فرانسوی دسته دار
لوبیا قرمز یا لوبیا چیتینصف لیوان فرانسوی دسته دار
عدس سبزنصف لیوان فرانسوی دسته دار
بادمجان3 عدد
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه
گوجه فرنگی خرد شده2 عدد
کشکبه میزان لازم
نعناع خشکبه میزان لازم
زردچوبه، نمک و فلفل سیاهبه میزان لازم
روغنبه میزان کافی
نانبرای سرو یتیمچه مشهدی

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه یتیمچه مشهدی و پخت حبوبات: 90 دقیقه

مدت زمان لازم برای پخت نهایی و جا افتادن یتیمچه مشهدی: 30 تا 40 دقیقه

مراحل طرز تهیه یتیمچه مشهدی مجلسی

یتیمچه بادمجان نسخه ایرانی است. در این میان نوع مجلسی یتیمچه مشهدی به یتیمچه نیشابوری معروف است و با نخود، لوبیا و عدس درست می گردد.

مرحله اول: حبوبات را آماده کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه یتیمچه نیشابوری (مشهدی) باید نخود و لوبیا را از شب قبل بخیسانید تا هم نفخ شان گرفته گردد و هم در مدت زمان کوتاه تری بپزند. برای این منظور، حبوبات را بشویید و آبکشی کنید.

سپس، نخود و لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز پاک شده و شسته شده را در قابلمه جادار و مناسبی بریزید و میزانی آب ولرم به قابلمه اضافه کنید. میزان آب باید به مقدار ای باشد که کاملا روی حبوبات را بپوشاند و حدود دو بند انگشت بالاتر از نخود و لوبیا قرار بگیرد.

در طول این مدت، چند بار آب قابلمه را عوض کنید. از سوی دیگر، عدس برای خیس خوردن به زمان طولانی احتیاج ندارد. بنابراین، کافی است یک ساعت قبل از پخت یتیمچه مشهدی، عدس را بخیسانید. اگر هم برای این کار وقت ندارید، عدس بدون خیس خوردن هم خیلی زود می پزد و نفخ زیادی ندارد.

حالا، آب نخود و لوبیای خیس خورده را عوض کنید و قابلمه را روی حرارت میانه بگذارید. برای پخت نخود و لوبیا حداقل به 60 تا 90 دقیقه زمان احتیاج دارید. به همین علت، بهتر است در صورت امکان از زودپز بهره ببرید. عدس را هم در قابلمه مجزایی بریزید و نیم ساعت صبر کنید تا روی حرارت میانه مغز پخت گردد.

برای خرید نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و عدس می توانید به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله دوم: بادمجان ها را سرخ کنید

در فاصله پختن حبوبات، باید بادمجان ها را بشویید و پوست بگیرید. سپس، بادمجان های بدون پوست را به صورت حلقه ای یا در ابعاد دلخواه خرد کنید و در قابلمه حاوی آب و نمک بریزید.

اجازه بدهید قطعات بادمجان حدود 20 دقیقه در محلول آب و نمک خیس بخورند. به این ترتیب، هم تلخی بادمجان گرفته می گردد و هم در هنگام سرخ شدن، روغن کمتری را جذب می نماید.

پس از این مدت، آب قابلمه را خالی نموده و قطعات بادمجان را آبکشی کنید. در ادامه، میزانی روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید تا داغ گردد. قطعات بادمجان را در تابه قرار دهید و سرخ کنید.

برای خرید نمک، بادمجان سرخ شده منجمد و روغن سرخ کردنی می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله سوم: پیاز داغ یتیمچه را درست کنید

حالا، پیازها را بشویید، پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. میزانی روغن سرخ کردنی را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا کاملا داغ گردد. پیازهای خرد شده را به تابه اضافه کنید و منتظر بمانید تا سبک و طلایی شوند.

سپس، میزانی زردچوبه و فلفل سیاه هم به تابه اضافه کنید. این ترکیب را هم بزنید تا عطر و رنگ زردچوبه آزاد گردد. در ادامه، حرارت را خاموش کنید و مخلوط پیازهای سرخ شده، روغن و زردچوبه تفت داده شده را در قابلمه نخود و لوبیا بریزید. نخود و لوبیا را آنالیز کنید؛ اگر به خوبی مغز پخت شده اند، عدس پخته را نیز همراه با کمی نمک به این ترکیب اضافه کنید.

در ادامه، به مقدار یکی دو لیوان دسته دار فرانسوی آب جوش داخل قابلمه بریزید. درب قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید تا برای نیم ساعت دیگر همه مواد با هم بجوشند و طعم یکدیگر را بگیرند.

برای خرید زردچوبه، فلفل سیاه و پیاز سرخ نموده منجمد می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله چهارم: یتیمچه مشهدی را بپزید

در این مرحله باید گوجه فرنگی ها را هم به خوبی بشویید، پوست بگیرید و در ابعاد دلخواه خرد کنید. قطعات گوجه فرنگی خرد شده را همراه با بادمجان های سرخ شده به قابلمه حاوی حبوبات و پیاز اضافه کنید.

درب قابلمه را ببندید و حدود 20 دقیقه منتظر بمانید تا بادمجان و گوجه فرنگی نیز به مقدار کافی بپزند و یتیمچه مشهدی شما کاملا غلیظ و جا افتاده گردد.

مرحله پنجم: کشک و نعنا داغ را آماده کنید

در این مرحله از طرز تهیه یتیمچه مشهدی مجلسی، چند قاشق کشک را همراه با میزان کمی آب در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید. این ترکیب را هم بزنید تا کشک و آب کاملا با یکدیگر ترکیب شوند. توصیه می گردد کشک را پیش از مصرف برای مدت 20 دقیقه بجوشانید.

سپس میزانی روغن را در تابه کوچکی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. قبل از داغ شدن روغن، سبزی خشک نعنا را خرد و پودر کنید و آن را در تابه بریزید. چند ثانیه نعناها را هم بزنید تا عطر و رنگ نعنا آزاد گردد. بعد از حداکثر 30 ثانیه حرارت را خاموش کنید و تابه را کنار بگذارید.

برای خرید کشک و نعنا خشک می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله آخر: یتیمچه مشهدی را سرو کنید

یتیمچه نیشابوری را در ظرف مناسبی بریزید و با کشک رقیق شده و نعنا داغ تزیین و همراه با نان سرو کنید.

برای خرید انواع نان می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه یتیمچه مشهدی

  • طرز تهیه یتیمچه مشهدی ساده و فوری درست مانند دستور بالاست؛ با این تفاوت که فقط با بادمجان، پیاز، گوجه فرنگی و عدس درست می گردد. بنابراین، اگر به مقدار وقت ندارید و می خواهید ظرف نیم ساعت یک غذای خوشمزه با بادمجان درست کنید، می توانید یتیمچه مشهدی ساده را بدون نخود و لوبیا طبخ کنید.
  • اگر گیاهخوار نیستید، می توانید میزان آب جوش را کمتر در نظر بگیرید و میزانی استاک (استاک مرغ یا استاک گوشت) یا آب قلم هم به این غذا اضافه کنید.
  • در طرز تهیه یتیمچه نیشابوری به جای لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی می توانید از لوبیا سفید بهره ببرید.
  • در صورت تمایل، می توانید کدو سبز، سیب زمینی و سیر را هم به یتیمچه مشهدی اضافه کنید.
  • در صورت تمایل، می توانید یتیمچه را با کوفته قلقلی بپزید. در این صورت کوفته قلقلی ها را با گوشت چرخ نموده درست کنید و تفت دهید و در مرحله آخر روی یتیمچه بچینید.
  • طرز تهیه یتیمچه با سیب زمینی و بادمجون که نسخه تهرانی یتیمچه است را بلد هستید؟
  • شیرازی ها و بوشهری ها یتیمک درست می نمایند. برای مطالعه طرز تهیه یتیمک به روش شیرازی و بوشهری روی لینک مطلب آن کلیک کنید.

فوت و فن های خوشمزه شدن یتیمچه مشهدی

تهرانی ها یتیمچه را چگونه درست می نمایند؟

طرز تهیه یتیمچه تهرانی با دستور بالا فرق دارد. تهرانی ها یتیمچه را بدون حبوبات و با استفاده از بادمجان، پیاز، سیر، سیب زمینی، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، رب گوجه و آویشن (اختیاری) طبخ می نمایند.

آیا می توانیم یتیمچه را به جای بادمجان با کدو درست کنیم؟

بله. در طرز تهیه یتیمچه کدو فقط به کدو سبز، سیر، گوجه فرنگی، پیاز و ادویه های رایج احتیاج دارید. بعضی از افراد، پودر شنبلیه خشک را هم به این غذا اضافه می نمایند.

طرز تهیه یتیمچه با کدو و بادمجان چگونه است؟

طرز تهیه یتیمچه کدو بادمجان درست مشابه یتیمچه تهرانی است. با این تفاوت که به جای فلفل دلمه ای در آن کدو سبز می ریزند.

طرز تهیه یتیمچه بادمجان شمالی چگونه است؟

یتیمچه بادمجان شمالی هم یک غذای فوری و بدون گوشت است که از نظر طعم شباهت زیادی به میرزا قاسمی دارد. گیلانی ها برای طبخ این غذا از تخم مرغ، بادمجان سرخ شده، گوجه فرنگی، پیاز و سیر استفاده می نمایند.

طرز تهیه یتیمچه ترکی به چه صورت است؟

یتیمچه ترکی ساده هم عینا مانند یتیمچه تهرانی با بادمجان، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز، سیر و فلفل دلمه ای درست می گردد. اما تبریزی ها یک نوع یتیمچه مجلسی هم دارند که در آن گوشت چرخ نموده می ریزند. طرز تهیه یتیمچه با گوشت هم عینا مانند موارد بالاست؛ با این تفاوت که باید تعدادی کوفته قلقلی آماده نموده و به یتیمچه اضافه کنید.

محصولات مرتبط

ادویه زردچوبه پت 200 گرمی فامیلا

91,900 تومان 99,900 تومان 8% تخفیف

زعفران یک گرمی نوین زعفران

170,900 تومان 230,000 تومان 26% تخفیف

زردچوبه 430 گرمی پت گلها

287,750 تومان 299,350 تومان 4% تخفیف

فلفل سیاه 75 گرمی گلستان

83,900 تومان 88,900 تومان 6% تخفیف

روغن آفتابگردان غنی شده 810 گرمی فامیلا

47,900 تومان 50,500 تومان 5% تخفیف

روغن سرخ کردنی وِیژه (کم جذب) 2250 فامیلا

125,900 تومان 138,100 تومان 9% تخفیف

عدس 900 گرمی سبزدانه

165,900 تومان 169,900 تومان 2% تخفیف

عدس بسته سلفونی 900 گرمی مادلین

109,900 تومان 135,900 تومان 19% تخفیف

لوبیا چیتی بسته سلفونی 900 گرمی مادلین

147,900 تومان 149,900 تومان 1% تخفیف

لوبیا قرمز بسته سلفونی 900 گرمی مادلین

95,900 تومان 109,900 تومان 13% تخفیف

نخود 900 گرمی سبزدانه

116,900 تومان 119,900 تومان 3% تخفیف

کشک شیشه ای 230 گرمی سمیه

47,900 تومان 49,900 تومان 4% تخفیف

کشک 250 گرمی رامک

22,900 تومان 27,000 تومان 15% تخفیف

سبزی قورمه سرخ شده منجمد 400 گرم نوبر سبز

109,900 تومان 137,700 تومان 20% تخفیف

نخود فرنگی منجمد 400 گرم نوبر سبز

65,900 تومان 77,700 تومان 15% تخفیف

منبع: افق کوروش
انتشار: 15 مرداد 1403 بروزرسانی: 15 مرداد 1403 گردآورنده: gofteman-bartar.ir شناسه مطلب: 2237

به "طرز تهیه یتیمچه مشهدی (نیشابوری) ، یک غذای بدون گوشت اما مقوی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه یتیمچه مشهدی (نیشابوری) ، یک غذای بدون گوشت اما مقوی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید