طرز تهیه تی تاریک؛ نوشیدنی ملی مالزی

به گزارش گفتمان برتر، با طرز تهیه تی تاریک، نوشیدنی ملی مالزی و مشهور به کاپوچینوی آسیایی آشنا شوید که با تکنیکی مخصوص با شیر غلیظ شده، چای سیاه و شکر درست می گردد.

طرز تهیه تی تاریک؛ نوشیدنی ملی مالزی

تی تاریک (Teh tarik) یا ته تاریک، یک نوشیدنی منحصربه فرد مالزیایی متشکل از چای و شیر است که عموما در رستوران ها، غرفه های غذای خیابانی و کافی شاپ های سنتی کوپی تیام (kopitiam) در کشورهای جنوب شرقی آسیا مانند مالزی، اندونزی و سنگاپور سرو می گردد. نام این نوشیدنی از فرآیند کشیده شدن چای در حین ریختن آن در لیوان و تکنیک مخصوص آماده سازی نوشیدنی گرفته شده است.

تی تاریک یا چای کشیده با چای سیاه دم کشیده غلیظ و شیر تغلیظ شده درست می گردد و به عنوان نوشیدنی ملی مالزی، نام گذاری شده است. برای تهیه این نوشیدنی لذیذ، ترکیب چای و شیر، چند بار با فاصله از یک لیوان یا پارچ در یک لیوان یا پارچ دیگر ریخته می گردد تا یک بافت کف آلود روی چای درست گردد. این تکنیک سبب می گردد تا طعم شیر و چای به خوبی به خورد هم برود و بافتی نرم و خامه ای ایجاد گردد. تی تاریک، معمولا در لیوان های شیشه ای سرو می گردد تا ظاهر زیبا و شکوه آن به نمایش گذاشته گردد. این نوشیدنی در فصول سرد سال به صورت گرم و در روزهای گرم، همراه با تکه های یخ و به صورت سرد سرو می گردد.

تی تاریک را می توان برای صبحانه یا عصرانه در کنار انواع نان یا شیرینی سرو کرد. طرز تهیه این نوشیدنی مخصوص مالزیایی بسیار ساده است و شما می توانید آماده سازی آن را تبدیل به تفریحی برای گرد هم جمع کردن اعضای خانواده به خصوص بچه ها کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه سنتی و مدرن تی تاریک، تاریخچه و انواع آن آشنا کنیم تا با آماده سازی آن در منزل، گشت وگذاری در بازارهای شلوغ و پرهمهمه مالزی و کشورهای جنوب شرق آسیا برای خود ترتیب دهید.

هرآنچه باید درباره تی تاریک بدانید:

  • تی تاریک و طرز تهیه آن
  • نکات مهم برای تهیه تی تاریک
  • تاریخچه و نام گذاری تی تاریک
  • آماده سازی سنتی تی تاریک
  • تی تاریک در هنر
  • انواع تی تاریک
  • طعم تی تاریک

تی تاریک و طرز تهیه آن

مواد لازم برای دو نفر

  • 2 عدد چای کیسه ای سیاه
  • 2 قاشق غذاخوری شیر تغلیظ شده
  • 250 میلی لیتر آب جوش

طرز تهیه تی تاریک

مرحله اول:

چای های کیسه ای را در یک ماگ قرار دهید و آب جوش را روی آن ها بریزید. اجازه دهید تا چای ها برای چند دقیقه در آب جوش بمانند تا یک چای تیره و غلیظ به دست آید. چای را برای چند ثانیه رها کنید تا کمی خنک گردد.

مرحله دوم:

شیر غلیظ شده را در چای بریزید و با قاشق هم بزنید تا زمانی که قاشق از چای، تمیز بیرون آید.

مرحله سوم:

چای را در یک ماگ استیل یا شیشه ای بریزید. سپس آن را در یک لیوان شیشه ای دیگر بریزید.

مرحله چهارم:

مرحله قبل را سه بار دیگر تکرار کنید و هر بار فاصله دو لیوان را بیشتر کنید تا یک لایه کف آلود روی چای شما شکل بگیرد.

مرحله پنجم:

تی تاریک را به صورت گرم، همراه با نان یا شیرینی سرو کنید.

نکات مهم برای تهیه تی تاریک

  • تی تاریک با چای سیاه درست می گردد؛ به همین علت یک نوشیدنی دارای کافئین است. البته میزان کافئین موجود در تی تاریک از قهوه کمتر است.
  • در زمان ریختن تی تاریک از ارتفاع و از یک لیوان به لیوان دیگر مراقب باشید که دست خود را نسوزانید یا چای را روی زمین نریزید. ضمناً، هر بار با احتیاط فاصله دو لیوان را افزایش دهید و چای را از ارتفاع بیشتری در لیوان بریزید تا نوشیدنی شما بیشتر کف کند.
  • تی تاریک را بیشتر از پنج بار بین دو لیوان جابه جا نکنید تا سرد نگردد.
  • بعضی افراد از یک سرانگشت نمک نیز برای تهیه تی تاریک استفاده می نمایند.
  • در روش سنتی تهیه تی تاریک، به جای چای کیسه ای از برگ چای یا چای استفاده می گردد. برای این روش، کافی است برگ چای یا چای را در یک کیسه پارچه ای ظریف یا فیلتر مخصوص چای بریزید و برای چند دقیقه در آب جوش قرار دهید تا دم بکشد.
  • شما می توانید تی تاریک را در یک لیوان پر از یخ بریزید و آن را به صورت سرد سرو کنید تا یک نوشیدنی بی نظیر تابستانی داشته باشید.
  • روش تهیه مدرن تی تاریک نیز بسیار ساده است. شما می توانید با استفاده از کف ساز شیر دستی یا لوله بخار دستگاه قهوه ساز، کف را در نوشیدنی تی تاریک ایجاد کنید و دیگر نگران کثیف کاری روش سنتی نباشید.
  • تی تاریک به نسبت چای و شیر معمولی، شیرینی کمتری دارد؛ زیرا با شیر غلیظ شده درست می گردد و در تهیه آن از شکر استفاده نمی گردد.

تاریخچه و نام گذاری تی تاریک

تی تاریک از دو کلمه تی (Teh) به معنای چای و تاریک (tarik) به معنای کشیده تشکیل شده است. کلمه تی (Teh) از واژه چای (茶 tê) در زبان هاکین و کشیده از زبان مالای ها مشتق شده اند.

منشا تی تاریک را می توان در مهاجران مسلمان هندی در شبه جزیره مالایا در جنوب شرقی آسیا جستجو کرد؛ مهاجرانی که پس از جنگ جهانی دوم برای خدمت به کارگران در ورودی مزارع کائوچو، دکه های نوشیدنی برپا کردند. تی تاریک از زمان استعمار، یکی از نوشیدنی های محبوب اقوام هندی مالزیایی در مالایای بریتانیا و سنگاپور بوده است. این نوشیدنی به طور سنتی همراه با نان گرد روتی کانای (Roti canai)، یکی از صبحانه های محبوب مالزیایی سرو می گردد.

تکنیک آماده سازی نوشیدنی تی تاریک، در واقع یک نمایش مجذوب کننده برای محلی ها و گردشگران است. برای آماده سازی این چای مخصوص، فردی به نام استاد تی تاریک ساز، آن قدر آن را با فاصله از روی سر مشتریان از یک پارچ به پارچ دیگر می ریزد و به اصطلاح چای را می کشد تا حسابی کف کند. یک لیوان تی تاریک خوب، حدود یک چهارم کف دارد و کیفیت آن کاملا بسته به مهارت فردی است که آن را درست می نماید.

در کشور مالزی، استادان تی تاریک ساز در رویدادهایی خاص گرد هم جمع می شوند و نمایش ها و مسابقه هایی برای درست کردن نوشیدنی تی تاریک و به رخ کشیدن مهارت هایشان برگزار می نمایند. نوشیدنی تی تاریک به همراه غذای ناسی لمک (nasi lemak) به عنوان بخشی از میراث غذا و نوشیدنی مالزی به وسیله دولت مالزی شناخته شده است.

نام تی تاریک را نمی توان بدون دو واژه کوپی تیام و ماماک (MAMAK) به زبان آورد. فرهنگ نوشیدن این چای مخصوص، به احتمال زیاد از خود آن مهم تر است. در واقع، نوشیدن تی تاریک، یک مراسم خاص برای محلی هایی است که در رستوران های کوپی تیام و ماماک گرد هم جمع می شوند تا بازی فوتبال دیدن نمایند یا به بحث و گفت وگو بپردازند؛ رستوران هایی که به وسیله مسلمانان هندی اداره می گردد.

کوپی تیام یا کوپی، یک کافی شاپ سنتی در مالزی و سنگاپور است. اصطلاح کوپی تیام از ترکیب واژه کافی (قهوه) در زبان مالای و تیام به معنای مغازه در زبان هاکین مشتق شده است. هاکین، زبان بومیان منطقه مینان در جنوب شرق استان فویجان در جنوب شرق چین است. ماماک نیز به رستوران های در فضای بازی اطلاق می گردد که معمولا در کشورهای جنوب شرق آسیا، به خصوص در مالزی و سنگاپور، غذاهای هندی سرو می نمایند.

آماده سازی سنتی تی تاریک

مخلوط نوشیدنی تی تاریک، چند بار بین دو ظرف با فاصله جابه جا می گردد تا یک لایه ضخیم کف روی آن شکل بگیرد. این فرآیند، دمای چای را تا حد مطلوبی پایین می آورد و به علاوه، باعث مخلوط شدن چای و شیر تغلیظ شده و بعلاوه تقویت طعم آن می گردد. آماده سازی این نوشیدنی مالزیایی اغلب با تکنیک آماده سازی نوشیدنی تادی (toddy) برای تقویت طعم آن مقایسه می گردد.

نوشیدنی تی تاریک، یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی ها در کشور مالزی است و به نوعی می توان آن را نمادی از فرهنگ بومی این منطقه و پایکوبی چای، بین دو لیوان نامید. در آماده سازی این چای، حتی یک قطره از نوشیدنی از لیوان بیرون نمی ریزد و تبحر پیدا کردن در این مهارت، نیاز به صدها ساعت تمرین دارد.

برای درست کردن تی تاریک به صورت محلی و منطقه ای، معمولا از چای با کیفیت بالا استفاده نمی گردد. این نوشیدنی معمولا با چای سریلانکایی درست می گردد که علی رغم عطر و بویی قوی، طعمی گس و ناخوشایند دارد و نمی توان آن را با خامه یا شیر تازه ترکیب کرد. به همین علت، برای تهیه این نوشیدنی از شیر تغلیظ شده استفاده می گردد تا با طعم شیرین و بافت خامه ای خود، مزه چای را متعادل کند.

با ریختن چای از این لیوان به آن لیوان، دمای نوشیدنی تا حد مطلوبی پایین می آید و شیر و چای به خوبی با هم ترکیب می شوند. تی تاریک، یک نوشیدنی سنتی مالزیایی است؛ اما در کشورهایی چون سنگاپور و اندونزی نیز سرو می گردد. تی تاریک همواره در لیوان های شیشه ای به مشتریان ارائه می گردد تا بتوانند علاوه بر طعم بی نظیر آن، از ظاهر زیبای نوشیدنی خود نیز لذت ببرند.

اصطلاح کورانگ مانیس (kurang manis) به معنای کم شیرین برای خرید تی تاریک، یک جمله رایج در کشورهای جنوب شرق آسیا برای افرادی است که نوشیدنی شیرین دوست ندارند یا به فکر سلامتی خود هستند؛ زیرا تی تاریک معمولا در غرفه های غذای خیابانی، بسیار شیرین سرو می گردد.

تی تاریک در هنر

مالزیایی ها به تی تاریک، نوشیدنی ملی خود، افتخار می نمایند و تجلی این علاقه را می توان در هنر محلی نیز مشاهده کرد. مرد تی تاریک (Teh tarik man)، اثر هونگ یی با نام مستعار رِد (Hong Yi, aka Red) یکی از مشهورترین آثار هنری در مالزی است.

هونگ یی در مالزی از والدینی چینی تبار زاده شد. شرایط کاری و زندگی این هنرمند جوان معاصر به طوری است که بین دو کشور چین و مالزی در رفت و آمد است. او با داشتن مدرک معماری، بیشتر به عنوان نقاشی شناخته می گردد که بدون برس و بوم نقاشی می نماید. هونگ در زبان ماندارین به معنای قرمز است و به همین علت، او نام مستعار رد هونگ یی، رِد یا قرمز را در دنیای هنری برای خود انتخاب نموده است.

رد هونگ یی در پی خلق یک اثر هنری فراتر از حد قلم مو یا مداد بود و در همین مسیر، پرتره زیبایی را خلق کرد که هم از نظر فیزیکی و هم از نظر نمادی، منعکس نماینده فرهنگ زادگاه وی، یعنی کشور مالزی است. او با استفاده از بیش از 20 هزار چای کیسه ای رنگارنگ با رنگ و سایه های مختلف، پرتره مرد تی تاریک را خلق کرد.

رد هونگ یی، در ابتدا چای های کیسه ای را به وسیله غوطه ور کردن آن ها در آب داغ، با 10 سایه مختلف از رنگ قهوه ای، رنگ آمیزی کرد. هر چقدر میزان آب کمتر و دمای آب بالاتر بود، رنگ تیره تری حاصل می شد. او برای به دست آوردن رنگ های تیره تر از رنگ خوراکی هم استفاده کرد. وی در ادامه چای های کیسه ای را منگنه نموده و به کاشی های درست شده از سیم متصل کرد. چای های کیسه ای در پایان از یک قاب چوبی آویزان شدند تا این اثر خلق گردد.

اثر هنری مرد تی تاریک در سال 2015 در ملبورن استرالیا به دنیا آمد و از آنجا به داووس (Davos) در سوئیس منتقل شد تا در مجمع اقتصاد جهانی (World Economic Forum) به نمایش گذاشته گردد.

انواع تی تاریک

تی آیس (Teh Ais)

تی آیس، یک نوع چای شیرین شده با شیر تغلیظ شده است که در لیوان هایی پر از یخ سرو می گردد و در واقع، نسخه سرد تی تاریک است. این نوشیدنی با نام های تی تاریک پینگ (Teh Tarik Ping) و تی تاریک آیس (Teh Tarik Ais) نیز شناخته می گردد.

تی تاریک مادو (Teh Tarik Madu)

تی تاریک مادو، نسخه ای از تی تاریک است که با عسل به عنوان شیرین نماینده درست شده و معمولا سرد سرو می گردد.

تی هالیا (Teh halia)

تی هالیا، تی تاریک مزه دار شده با زنجبیل است.

تی مادراس (Teh Madras)

تی مادراس، یک نوشیدنی محبوب در صباح (Sabah) و لابوآن (Labuan) است که با ریختن چای و شیر کف نموده روی لایه ای شیر گرم درست می گردد.

تی سی (Teh-C)

تی سی، یک نوع چای درست شده با شیر تغلیظ شده غیر شیرین است؛ در حالی که نسخه سنتی تی تاریک با شیر تغلیظ شده شیرین درست می گردد. البته باید بدانید که فروشندگان خیابانی تی سی در هر صورت به آن شکر اضافه می نمایند؛ مگر اینکه از آن ها بخواهید که این کار را ننمایند. واژه کوسونگ (kosong) به معنای صفر یا هیچ در مالزی به وسیله مشتریانی استفاده می گردد که نمی خواهند نوشیدنی آن ها شیرین گردد. سی در نام این نوشیدنی، اشاره به کارنیشن (Carnation)، برند محبوب و مشهور شیر تغلیظ شده دارد.

تی او (Teh-O)

تی او به چای سیاه و بدون هیچ گونه افزودنی (محصولات لبنی یا خامه) اشاره دارد و او به معنای نوشیدنی اصیل و بدون هیچ افزودنی است. تی او نیز مانند تی سی، همراه با شکر سرو می گردد؛ مگر اینکه مشتری بخواهد آن را به صورت تلخ سفارش دهد.

کوپی تاریک (Kopi Tarik)

کوپی تاریک، یک نوع قهوه محلی است که با شکر و چربی مارگارین به صورت دارک، روست می گردد. این نوشیدنی مانند تی تاریک با شیر تغلیظ شده مخلوط شده و کشیده می گردد تا یک لایه کف آلود روی آن تشکیل گردد. نوشیدنی هایی که با نسکافه یا میلو درست می شوند نیز به وسیله استادان تی تاریک ساز در کشورهای جنوب شرق آسیا با همان تکنیک خاص به مشتریان ارائه می شوند.

طعم تی تاریک

تی تاریک با بافتی نرم و خامه ای و طعمی شیرین و دلپذیر، از آن دسته نوشیدنی هایی است که کافی است فقط یک بار آن را امتحان کنید تا به آن معتاد شوید. این نوشیدنی با تکنینک خاص آماده سازی، فرق چندانی با چای و شیر معمولی ندارد؛ اما ظاهر متفاوت و زیبای آن است که چشم همه به خصوص بچه ها را به سمت خود جلب خواهد نمود.

یک لیوان نوشیدنی تی تاریک گرم با شیرینی، درست همان جیزی است که در این روزهای سرد سال در خانه به آن نیاز دارید. برای تهیه این نوشیدنی تنها به چای سیاه و شیر تغلیظ شده و البته کمتر از 20 دقیقه زمان نیاز دارید. پس درنگ نکنید و به آشپزخانه بروید و همراه با اعضای خانواده به درست کردن تی تاریک مشغول شوید تا شما را راهی سفری به جنوب شرق آسیا و بازارهای شلوغ و پرهمهمه آن کند.

اگر پیروز به تهیه نوشیدنی تی تاریک از مجموعه شربت ها و نوشیدنی های خبرنگاران شدید، حتما در بخش نظرات همین مطلب، تجربه خود را برای ما و دیگران بنویسید یا از نوشیدنی گرم خوش طعم و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / nyonyacooking.com / tasteatlas.com / honestcooking.com / kuali.com
انتشار: 3 دی 1403 بروزرسانی: 3 دی 1403 گردآورنده: gofteman-bartar.ir شناسه مطلب: 2304

به "طرز تهیه تی تاریک؛ نوشیدنی ملی مالزی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه تی تاریک؛ نوشیدنی ملی مالزی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید