طرحهای عملیاتی برای خانه دار شدن کارگران ، طرح تأمین مسکن کارگران نهایی شد

به گزارش گفتمان برتر، نماینده کارگران در شورای عالی کارگفت: ویرایش نهایی طرح تأمین مسکن کارگران در هفته گذشته اجرا شده است و فکر می کنم در هفته آینده برای امضا اقدام خواهد شد.

طرحهای عملیاتی برای خانه دار شدن کارگران ، طرح تأمین مسکن کارگران نهایی شد

تسنیم نوشت: علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار درباره طرحهای عملیاتی برای خانه دار شدن کارگران گفت: در راستای جبران قدرت خرید کارگران، بحث تعاونی های مسکن و مصرف کارگری مطرح است. بیش از 30 درصد هزینه های خانوار کارگری صرف هزینه های مسکن می گردد. عملاً تکالیف مغفول مانده ای در زمینه مسکن کارگران داریم که می توانیم از آنها استفاده کنیم.

وی ادامه داد: نهادهایی هستند که در زمینه مسکن کارگران مسئولیت دارند و به مسئولیت آنها پرداخته نشده است. به همین دلیل بحث مسکن کارگران در شورای عالی کار مورد توجه نهاده شد. اولین موضوع از سوی کارگران پیرامون اصلاح ماده 149 قانون کار و استفاده از ظرفیت های قانونی مطرح شد، اصلاح ماده 149 و 150 قانون کار در دستور کار شورا است و در جلسه آینده نهایی خواهد شد.

خدایی اعلام کرد: در بخش های دیگر آنالیز های برای مسکن کارگران شده است که یکی از آنها تفاهم نامه ای با وزارت راه و شهرسازی و وزارت رفاه بوده است، تا به دو روش به بحث مسکن کارگران پرداخته گردد. حدود 10 طرح در حال آنالیز است تا در دو روش به مسکن کارگران بپردازد. یکی طرح هایی است که به صورت زودبازده بتوانیم به مسکن برسیم.

نماینده کارگران در شورای عالی کار گفت: ارائه تسهیلات، ارائه نرخ به قیمت منطقه ای، اعطای مجوز، استفاده از ظرفیت های شرکت هایی که ذیل سازمان تأمین اجتماعی دارند. فراوری بیش از 50درصد سیمان کشور در شرکت های زیرمجموعه شستا انجام می گردد که این مجموعه ها متعلق به کارگران است.

وی گفت: در شرکت های فراوری میگرد و مصالح ساختمانی سهام عمده برای کارگران است. در نظر داریم که از تمام ظرفیت های موجود استفاده کنیم. اما به طور خاص استفاده از ظرفیت های مسکن مهر که در دست تکمیل است به صورت اختصاص قسمت عمده به کارگران در محدوده 50 درصدی، استفاده از تسهیلاتی که دولت برای کارمندان در نظر گرفته است، استفاده از ظرفیت های بانک رفاه به عنوان بانک ملکی، استفاده از ظرفیت های بانک توسعه تعاون مواردی است که در تهیه مسکن کارگران مورد استفاده قرار می گیرد.

خدایی اعلام کرد: اولین بند تفاهم نامه وزارت مسکن و وزارت کار در دست انعقاد است. شناسایی کارگران فاقد مسکن است که هنوز آماری تهیه نشده است. حدود 13.5 میلیون نفر کارگر رسمی داریم.

نماینده کارگران در شورای عالی کار با بیان اینکه برآورد اولیه ما این است که در گام اول احتیاجمند یک میلیون مسکن باشیم گفت:بر اساس قانون اساسی وظیفه تأمین مسکن کارگران بر عهده دولت است. گاهی شاید به سمت مسکن های استیجاری برویم که کارگران توانایی آن را داشته باشند. کارگران در حال حاضر برای تأمین مسکن فشار بسیاری را تحمل می نمایند.

یکی از طرح های محکم ما این است که با اصلاح آیین نامه 149 به صورت ریشه ای مشکل مسکن کارگران را حل کنیم نه اینکه این طرح به پرداخت تسهیلات و ارائه مسکن به تعدادی ختم گردد. تأمین مسکن برای کارگران در یک مقطع تمام شدنی نیست.

وی با اشاره به ماده 149 قانون کار گفت: در راستای ماده 149 قانون کار بیان شده است که کارفرمایان مکلفند با تعاونی های مسکن و در صورت عدم وجود این تعاونی ها مستقیماً با کارگران فاقد مسکن جهت تامین خانه های شخصی مناسب همکاری لازم را بنمایند.

همچنین در تبصره این آیین نامه آمده است که نحوه و میزان همکاری و مشارکت کارگران، کارفرمایان و دستگاه های دولتی و نوع کارگاه های بزرگ مشمول این ماده طبق آیین نامه ای خواهد بود که توسط وزارتین کار و امور اجتماعی و مسکن و شهرسازی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

یعنی کارفرمایان در کارگاه های بزرگ حداقل برای 30 درصد کارگران خود باید مسکن تعاونی سازمانی تأمین نمایند. وزارت مسکن مکلف است نسبت به تأمین زمین مورد احتیاج تعاونی مکسن اقدام کند. این آیین نامه برای سال 70 است. سازمان تأمین اجتماعی در سال 70 موظف بوده است که سالیانه 50میلیارد ریال به مسکن کارگران اختصاص دهد. اگر هر ساله این مبلغ رشد نموده بود حتماً عدد قابل توجهی می شد. شهرداری ها هم طبق آیین نامه نسبت به مسکن کارگران تکلیف دارد.

وی گفت: در راستای این ماده قانونی همچنین کارفرمایان کارگاه های بزرگ مکلف به احداث خانه های سازمانی در جوار کارگاه و یا محل مناسب دیگر می باشند.

تبصره 1- دولت موظف است با استفاده از تسهیلات بانکی و امکانات وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری ها و سایر دستگاه های ذی ربط همکاری لازم را بنماید.

تبصره 2- نحوه و میزان همکاری و مشارکت کارگران، کارفرمایان و دستگاه های دولتی و نوع کارگاه های بزرگ مشمول این ماده طبق آیین نامه ای خواهد بود که توسط وزارتین کار و امور اجتماعی و مسکن و شهرسازی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

خدایی با بیان اینکه بسیاری از تعاونی های مسکن کارگری هم اکنون فعالیت چشمگیری ندارند، اضافه کرد: بزرگترین تعاونی مسکن کارگران کشور از سال 69 تاکنون تنها 28 هزار واحد مسکونی احداث نموده است که با توجه به آمار و ارقام موجود کمتر از این به نظر می رسد که این میزان واحد مسکونی با توجه به جمعیت فعال کارگران بسیار ناچیز است.

وی اضافه کرد:مسکن کارگران در حوزه دو معاونت متفاوت وزارت کار در حال آنالیز است. 10طرح در حال بحث و آنالیز است. ویرایش نهایی طرح تامسکار تأمین مسکن کارگران در هفته گذشته اجرا شده است و فکر می کنم در هفته آینده برای امضا اقدام خواهد شد که این طرح در معاونت اجتماعی در دست کار است. پیشنهادات گروه کارگری در دو دسته قرار می گیرد: تعاونی های توزیع و مصرف با هدف تامین سبد غذایی ارزان برای کارگران و تعاونی های مسکن با هدف تامین مسکن ارزان و شایسته برای آنها.

شاکرمی، معاون روابط کار وزارت تعاون با اشاره به دستور وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی به معاونین و مشاورین این وزارتخانه مبنی بر توانمندسازی تعاونی های مصرف و مسکن کارگری با همکاری تشکل های کارگری و کارفرمایی برای دسترسی کارگران کشور به بخش کالاهای اساسی و مسکن ارزانقیمت، گفت: تجدیدنظر و اصلاح تبصره 2 ماده 149 قانون کار برای مشخص میزان مشارکت دولت، کارفرما و کارگران در دستور کار دولت واقع شده است. حدود 500تعاونی فعال مسکن کارگری در کشو رداریم و حدود1000 تعاونی فعال در حوزه مصرف داریم. مدل های مختلفی در شورای عالی کار آنالیز شد. در نهایت این نتیجه رسیدیم برای میزان مشارکت دولت، کارفرما و کارگران باید آیین نامه تبصره 2ماده 149 اصلاح گردد و این در دستور کار است.

وی در ادامه گفت: با همکاری تشکل های عالی در تلاشیم با ارسال اصلاحیه به هیئت دولت، امیدواریم تا انتها سال به نتیجه مطلوب برسیم. در راستای این آیین نامه نحوه مشارت دولت، کارفرمایان و کارگران مشخص می گردد. بخش صدور پروانه در این آیین نامه به شهرداری ها ارتباط دارد. بحث تسهیلات بانکی نیز به عهده بانک ها است. بخشی از وظایف هم به عهده کارفرمایان، کارگران هستند. بخشی از کار نیز در حوزه امور فرهنگی، تعاون در حال آنالیز است. بخشی دیگر نیز از سوی نماینده کارگران در حال آنالیز است که در جلسه آینده شورای عالی کار مطرح می گردد.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 10 آذر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: gofteman-bartar.ir شناسه مطلب: 410

به "طرحهای عملیاتی برای خانه دار شدن کارگران ، طرح تأمین مسکن کارگران نهایی شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرحهای عملیاتی برای خانه دار شدن کارگران ، طرح تأمین مسکن کارگران نهایی شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید