تفاوت نگرش مالیاتی سلبریتی های ایران و ترکیه

به گزارش گفتمان برتر، بعضی از سینماگران٬ بازیگران و خوانندگان ترکیه٬ بر سر این رقابت می نمایند که با اعلام میزان پرداخت مالیات سالانه٬ هم اعتبار و پردر آمدبودن خود را نشان دهند و هم پایبندی به عدالت و نظام مالیاتی را.

تفاوت نگرش مالیاتی سلبریتی های ایران و ترکیه

بهترین تجربه سفر را با تور ترکیه در خاطراتتان ثبت کنید.

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران٬ در تمام نظام های مالی جهان٬ پرداخت مالیات٬ نه تنها یک وظیفه شهروندی٬ بلکه یک الزام حقوقی و اخلاقی است و فرار از مالیات٬ یک ننگ بزرگ به شمار می آید. چرا که دولت ها٬ برای تامین هزینه های سنگین امر خطیر کشور داری ناچار به کسب درآمدهای مالیاتی هستند و بر اساس ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر٬ هر اندازه درآمد بیشتری به دست بیاورید٬ باید مالیات بیشتری به دولت بدهید.

این قاعده برای هنرمندان٬ نویسندگان و فرهیختگان هم صدق می نماید و اتفاقاً آنان در صورت ارتکاب فرار مالیاتی ضرر بزرگتری را متحمل می شوند و صندلی فرهنگی٬ اجتماعی و معنوی شان زیر سوال می رود.

تصمیمی برای خودشیرینی

اما ظاهراً ین روزها در ایران عده ای به تقلا افتاده اند تا سلبریتی های ریز و درشت عالم سینما و موسیقی و دیگر حوزه هات را از پرداخت مالیات معاف نمایند.

تحلیل ها در خصوص این تصمیم فراوان است اما کسی نیست که به شکل جدی از چنین تصمیمی حمایت کند و جالب اینجاست که خود سلبریتی های مشهور و پردرآمد که در خصوص بسیاری از مسائل سیاسی٬ حقوقی٬ ورزشی٬ اجتماعی و غیره اظهار نظر می نمایند٬ در خصوص این موضوع سکوت نموده اند. هر چه باشد٬ آنان اصلی ترین ذینفع این ماجرا هستند.

ارقام پنهان٬ کارمند و کارگر ملزم٬ سلبریتی معاف

در شرایطی که سلبریتی های پردرآمد سکوت نموده و در خصوص میزان دستمزد و رقم قرارداد بازیگران و خوانندگان مشهور٬ هفت خوان اطلاعاتی محرمانه وجود دارد٬ در کشورهای دیگر٬ اغلب ارقام قراردادها شفاف و معین است و کسی از اعلام میزان درآمد خود باک و ابایی ندارد. اما پنهان کاری در خصوص میزان دستمزدها٬ فقط به خاطر اتخاذ تدبیر در برابر حاسدان احتمالی نیست، بلکه راهی است برای فرار از مالیات.

گفته می گردد رقم دستمزد بسیاری از بازیگران مشهور در رقم قرارداد با دریافتی واقعی آنان از زمین تا آسمان فاصله دارد تا گرفتار پرداخت مالیات نشوند. به عبارتی بهتر٬ آنان ترجیح می دهند کارگران٬ معلمین٬ کارمندان و دیگر اقشار ضعیف جامعه مالیات بدهند اما خودشان این پول را پرداخت ننمایند و از اعلام میزان دستمزد خود پرهیز می نمایند.

آیا آسمان خانه همسایه همین رنگ است؟

نمی خواهد برای آنالیز شرایط مالیات سلبریتی ها٬ به آمریکا و هالیوود و فرانسه برویم٬ سراغ همین حوالی نزدیک را بگیریم و از ترکیه مثال بیاوریم.

کشور مسلمان همسایه غربی ایران یعنی جمهوری ترکیه٬ دقیقاً مانند کشور ما 82 میلیون نفر جمعیت دارد. آیا سلبریتی های مشهور ترکیه هم از پرداخت مالیات گریزان هستند؟

پاسخ به شکل قاطعانه منفی است. حتی محبوب ترین هنرمندان این کشور٬ جرات ندارند از مالیات فرار نمایند یا میزان درآمدهای خود را پنهان نمایند. چرا که از میزان سود و درآمد به دست آمده از یک کنسرت ساده در یک شهرستان دورافتاده گرفته تا فیلم، سریال، تئاتر و هر فعالیت دیگری٬ شفاف و روشن است و باید مالیات آن را به دولت داد.

ابراهیم تاتلیسس خواننده و بازیگر مشهور ترکیه که در سال 1999 میلادی مالیات خود را پرداخت ننموده بود٬ ممنوع الخروج شد و برنامه برگزاری کنسرت یک هفته ای خود را از دست داد. او در آن دوران 444 میلیارد لیره بابت مالیات بر درآمد به دولت بدهکار بود. (در دورانی که هنوز صفرها را از پول ملی ترکیه حذف ننموده بودند.)

او ناچار شد برای سفر به خارج٬ تا قروش آخر را پرداخت کند. آیا تاتلیسس بعد از آن٬ دچار مشکل شد؟ خیر. او در سال 2001 میلادی 911 میلیارد لیره بابت مالیات به دولت پرداخت کرد.

در روزگار فعلی هم٬ در بر همین پاشنه می چرخد و بعضی از سینماگران٬ بازیگران و خوانندگان ترکیه٬ بر سر این رقابت می نمایند که با اعلام میزان پرداخت مالیات سالانه٬ هم اعتبار و پردرآمدبودن خود را نشان دهند و هم پایبندی به عدالت و نظام مالیاتی را.

سلبریتی های ترک در لیست مالیات های نجومی

بعضی از هنرمندان مشهور ترکیه٬ افتخار می نمایند که نامشان در لیست پرداخت بالاترین میزان مالیات سالانه گنجانده گردد.

به چند نمونه اشاره کنیم:

شوکری آوشار صاحب شرکت سینمایی - تلویزیونی آوشار٬ سال گذشته 22 میلیون لیره (نزدیک به 4 میلیون دلار) مالیات پرداخت کرد.

علی آجون اللی جالی٬ مجری مشهور برنامه های کشف استعداد و صاحب یک شبکه تلویزیونی به نام تی.وی 8 در سال سال 2017 میلادی 8 میلیون لیره بابت مالیات سالانه پرداخت کرد. او از نزدیک ترین دوستان رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه است و شاید در شرایط عادی انتظار می رفت که برای او امتیازی در نظر بگیرند، اما واقعیت این است که درآمد مالیاتی برای دولت ترکیه حکم آب و اکسیژن دارد و با کسی شوخی و مماشات ندارد.

کوانچ تاتلی توغ بازیگر خوشتیپ بوسنیایی تبار سینما و تلویزیون ترکیه در سال 2017 میلادی نزدیک به 5 میلیون لیره بابت مالیات پرداخت کرد. (با این پول می توان در شهر استانبول 25 واحد آپارتمان متوسط به بالا خریداری کرد.)

جم ییلماز بازیگر و کمدین مشهوری که تماشاگران٬ برای ورود به تالار اجرای کمدی های استندآپ او صف صد متری تشکیل می دهند٬ در سال 2018 میلادی رقمی معادل 5 و نیم میلیون لیره مالیات داد.

خانم صدا سیایان مجری و خواننده مشهور هم 2 میلیون لیره٬ خانم سیبل جان خواننده مشهور 600 هزار لیره٬ آژدا پکان خواننده نزدیک به 1 و نیم میلیون لیره٬ خلیل ارگون بازیگر قدیمی 620 هزار لیره٬ بایزید اوزترک مشهور به بیاز مجری و خواننده مشهور نزدیک به 1 و نیم میلیون لیره و مهمت علی اربیل گوینده نیز 1 میلیون لیره به عنوان مالیات سالانه به حساب دولت ریخته اند.

جالب اینجاست که در ترکیه٬ وکلای مدافع نیز از بزرگ ترین پرداخت نمایندگان مالیات سالانه هستند. در شرایطی که بعضی از وکلای مدافع در ایران کوشش می نمایند قرارداد را به گونه ای تنظیم نمایند که مالیات ناچیزی از آنها گرفته گردد٬ در ترکیه چنین نیست.

گوننچ گوروکایناک در سال 2017 میلادی٬ رقمی معادل 19 میلیون لیره (بیش از 3 میلیون دلار) درآمد سالانه پرداخت نموده است. او صاحب یک شرکت مشاوره حقوقی است و وکالت توییتر را در ترکیه بر عهده دارد.

همچنین شرکت حقوقی سدید متعلق به شیخموس احمد در همان سال 11 میلیون لیره به عنوان مالیات به حساب خزانه ریخته است و دیگر رقیب و همکار او احمد پکین نیز 8 و نیم میلیون لیره مالیات داده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 26 دی 1398 بروزرسانی: 18 مهر 1399 گردآورنده: gofteman-bartar.ir شناسه مطلب: 504

به "تفاوت نگرش مالیاتی سلبریتی های ایران و ترکیه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تفاوت نگرش مالیاتی سلبریتی های ایران و ترکیه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید