عکس ، ابراقیانوس کره زمین کجا قرار داشته است؟
به گزارش گفتمان برتر، دیجیاتو نوشت: اقیانوس آرام هم اکنون با تحت پوشش قرار دادن 30 درصد از مساحت زمین و در برگرفتن خطی به طول 19000 کیلومتر در عریض ترین نقطه خود، بزرگ ترین اقیانوس سیاره ما محسوب می شود، با این حال این پهنه وسیع آبی همچنان در برابر بزرگ ترین اقیانوس تاریخ زمین کوچک به نظر می رسد، اما این پهنه آبی چه نام داشته، کجا بوده و چه بلایی بر سر آن آمد؟
برای پاسخ به این سوالات بهتر است از این نقطه شروع کنیم که پهناورترین اقیانوس زمین پانتالاسا (Panthalassa) نام داشت و بین 300 الی 200 میلیون سال پیش نه تنها ابرقاره پانجه آ (Pangaea) را در برگرفته بود، بلکه در سرتاسر سیاره نیز گسترده شده بود.
به گفته پروفسور برندن مورفی استاد زمین شناسی دانشگاه سنت فرنسیس اگزویر در نوااسکوشیا، ابر-اقیانوس های این چنینی اغلب هنگامی شکل می گیرند که تنها یک ابرقاره وجود داشته باشد زیرا اگر شما یک ابرقاره داشته باشید طبیعتا نمی توانید بیشتر از یک دریا که آن را احاطه کرده داشته باشید.
پروفسور مورفی در ادامه عنوان می کند که این شرایط در طول تاریخ سیاره ما احتمالا به دفعات تکرار شده است. آخرین ابرقاره ای که در زمین وجود داشت پانجه آ بود، به گونه ای که اگر تمام قاره های امروزی مانند قطعات پازل به هم نزدیک و متصل شوند پانجه آ دوباره تشکیل خواهد شد.
یکی دیگر از ابرقاره های زمین رادینیا (Rodinia) نام داشت که با شکل متفاوت و جزیره مانند خود حدود 650 میلیون سال پیش جزئی از اقلیم زمین محسوب می شده است. با این حال دانشمندان بر سر این مسئله اختلاف نظر دارند که آیا بین این دو ابرقاره دیگری هم وجود داشته یا خیر.
مشخصات اقیانوس پانتالاسا
پانتالاسا چنان بزرگ بود که به گفته پروفسور مورفی می توانست حداقل 3000 کیلومتر دیگر به عرض اقیانوس آرام کنونی اضافه کند. برای مثال عبور از روی اقیانوس آرام با یک هواپیمای جت 10 ساعت زمان نیاز دارد، اگر پانتالاسا وجود داشت زمان پرواز از روی آن به 15 ساعت می رسید.
برای بهتر متوجه شدن این تفاوت بهتر است از یک نمونه دیگر هم استفاده کنیم، اقیانوس آرام می تواند در عریض ترین نقطه معادل قطر 5 کره ماه را در خود جای دهد، این اندازه در پانتالاسا معادل قطر 6 کره ماه است.
با این وجود پانتالاسا در بخش مساحت عملا باعث می شود اقیانوس آرام کوچک جلوه کند زیرا تخمین زده شده که پانتالاسا 70 درصد سطح زمین را پوشانده بوده، مساحتی برابر با 360 میلیون کیلومتر مربع!
گفتنی است که ابرقاره پانجه آ در نهایت به دلیل تشکیل اقیانوس اطلس (آتلانتیک) دچار تغییر شکل شد و این امر سبب شد تا بقایای پانتالاسا به اقیانوس آرام بدل شود.
البته اشاره به این مورد نیز خالی از لطف نیست که در تاریخ زمین اقیانوس های بزرگ تری هم وجود داشته اند. حدود 150 میلیون سال پس از شکل گیری کره زمین، سیاره ما بدون دارا بودن خشکی یا قاره دارای اقیانوس بود، به گونه ای که تمامی سطح آن از آب پوشیده شده بود.
هر چند امروزه نیز اقیانوس های زمین به دلیل آنکه با یکدیگر اتصال و ارتباط دارند، همچنان از سوی دانشمندان به عنوان یک بدنه کلی و جهانی تلقی می شوند.
در پایان باید گفت که اکنون حدود 200 میلیون سال است که با از میان رفتن ابرقاره پانجه آ، اقیانوس آرام لقب بزرگ ترین پهنه آبی را یدک می کشد اما نکته جالب اینجاست که اگر پیش بینی حرکات صفحات زمین درست از آب درآیند استرالیا ظرف 70 میلیون سال آینده اقیانوس آرام را دو تکه می کند و همزمان با این فرایند اقیانوس اطلس عریض تر خواهد شد و در نهایت لقب پهناورترین اقیانوس زمین را به خود اختصاص خواهد داد.
227227
منبع: خبرآنلاین