ابتلای دوباره کادر درمان به کرونا

به گزارش گفتمان برتر، پیک پنجم کرونا، در اوج خود به سر می برد. متخصصان عفونی و اپیدمیولوژیست ها، آن را خطرناک ترین پیک کرونا در یک سال و نیم گذشته معرفی می نمایند که سرعت سرایت آن به علت جهش دلتا، بسیار بالاست. فرایند بستری و مرگ ها همچنان صعودی است، به طوری که روز گذشته، آمار فوتی های روزانه به 195 نفر و مبتلایان به 22 هزار و 184 نفر رسید. در این شرایط، تاکید می گردد که تنها راه نجات واکسن است.

ابتلای دوباره کادر درمان به کرونا

همشهری در ادامه نوشت: روز گذشته، فرمانده عملیات مدیریت کرونای تهران، خطاب به دولت اظهار داشت که اگر واکسیناسیون به موقع انجام نگردد، خیز های بعدی کرونا، اتفاق می افتد. با شروع هر پیک، بار مراجعه به بیمارستان ها چندین برابر می گردد و در این میان، گروه های پزشکی و پرستاری، بیشترین فشار را متحمل می شوند؛ افرادی که در 18 ماه گذشته، قربانیان زیادی داشته اند.

براساس اعلام معاون پرستاری وزارت بهداشت، تا به امروز 110 پرستار در کشور به علت ابتلا به کرونا جانشان را از دست داده اند و 70 هزار نفر مبتلا شده اند. آمار فوت و ابتلای پزشکان، اما به طور دقیق در دسترس نیست با این حال قبلا سازمان نظام پزشکی، با در نظر گرفتن تمام گروه های پرستاری و پزشکی، تعداد فوتی ها را 300 نفر اعلام و از آن ها تحت اسم شهدای سلامت یاد کرد.

حالا، اما با واکسیناسیون این گروه، آمار مرگ ها به شدت کاهش یافته، اما ابتلا همچنان گزارش می گردد. واکسیناسیون کادر درمان از 21 بهمن سال گذشته با ورود اولین محموله واکسن روسی شروع شد، از آن موقع نزدیک به 6 ماه می گذرد، اما هنوز گروهی از نیرو های کادر درمان از واکسن جامانده اند. یا در انتظار دوز دوم اند یا دوز اول را هم نزده اند. در میان آن هایی هم که واکسن زده اند، موارد ابتلای تازه دیده شده است، هر چند که به گفته فعالان این حوزه، ابتلا ها شدید نیست و واکسیناسیون توانسته هم ابتلا را مدیریت کند و هم مرگ ها را متوقف.

حدود 10 درصد از کادر درمان واکسینه نشده اند

با این که بیمارستان ها کرونایی شده و تخت خالی هم به زحمت پیدا می گردد، اما حسین کرمانپور، مدیر روابط عمومی سازمان نظام پزشکی و مدیر اورژانس بیمارستان سینا می گوید، نزدیک به 10 درصد از نیرو های درمان، هنوز در برابر کرونا واکسینه نشده اند: کادر درمان، شامل کارکنان خصوصی و دولتی اند. بخش خصوصی شامل بیمارستان ها، کلینیک ها، مراکز پاراکلینیکی مثل مراکز سی تی اسکن، آزمایشگاه ها، فیزیوتراپی و مراکز درمان در منزل و مطب ها و... می گردد.

با درنظر گرفتن تمام این ها که در چرخه درمان نقش دارند، حدود 10 درصد از نیرو های فعال در این مراکز، در تهران هنوز واکسن دریافت ننموده اند؛ علت آن هم قرار گرفتن این افراد در بخش خصوصی و بی توجهی به واکسینه شدن افراد در این بخش است.

به گفته کرمانپور، به علت وسعت زیاد تهران و انجام واکسیناسیون از سوی 3 دانشگاه علوم پزشکی، این مراکز، دیگری را مقصر این بی توجهی می دانند. به طور کلی می توان گفت که بخشی از جامعه پزشکی هنوز به دلایل مختلف مثل بیماری، ابتلا به کرونا یا مسائل شخصی، در دسترس نبودن و... هنوز دوز اول واکسن را دریافت ننموده اند.

21 بهمن سال گذشته واکسیناسیون کادر درمان با واکسن روسی اسپوتنیک وی شروع شد، اما در ادامه جهت، واکسن های آسترازنکا، سینوفارم و به اندازه محدودی هم بهارات هندوستان به آن اضافه شد. براساس اعلام مدیر اورژانس بیمارستان سینا، واکسیناسیون دوز دوم افرادی از کادر درمان که واکسن آسترازنکا دریافت نموده اند، آخر تیرماه انجام می گردد.

گزارش ابتلای دوباره به کرونا

ماجرا، اما تنها به این جاماندگان از واکسن محدود نمی گردد. حالا با شیوع کرونای دلتا، نگرانی از ابتلای دوباره کادر درمان با توجه به اوج درگیری آن ها با این بیماران، بالا رفته است. با اینکه کرمانپور می گوید، آمار دقیقی از افرادی که با وجود تزریق واکسن، مبتلا به کرونا شده اند، وجود ندارد، اما گزارش ها حکایت از ابتلای مجدد این افراد به ویروس دارد؛ هر چند که مورد فوت در میان این افرادی که واکسن زده اند، گزارش نشده است.

کرمانپور در شرح بیشتر می گوید: تعدادی از نیرو های درمان با وجود دریافت هر دو دوز واکسن، باز هم به کرونا مبتلا شده اند که این افراد معمولا واکسن سینوفارم تزریق نموده بودند. البته تعداد آن ها قابل توجه نیست و هنوز هم مطالعات دقیقی درباره تعداد و دلایل ابتلای دوباره وجود ندارد.

براساس اعلام او، تعداد افرادی که با یک دوز دریافت واکسن به بیماری مبتلا شده اند، بسیار بیشتر از افرادی است که هر دو دوز واکسن را تزریق نموده اند: معمولا دوز دوم را به علت واکنش های شدید از نوع آلرژیک، تزریق نمی نمایند. گزارش هایی هم به ما رسیده که برخی از افراد، بین دوز اول و دوم مبتلا به کرونا شده اند، برخی هم بر اثر تزریق واکسن دوز اول به طور سبک یا میانه، کرونا گرفته اند، اما در مرحله دوم واکسیناسیون گزارشی از اندازه ابتلای شدید افراد به بیماری داده نشده و اغلب به طور خفیف کرونا گرفته اند.

با این همه، اما کرمانپور، تأکید می نماید که اطلاعات دقیق و کافی درباره اینکه کرونای دلتا، نوع ویروس درگیر شده کادر درمان در ابتلای دوباره است، به دست نیامده است. او این را هم می گوید که تا به امروز گزارشی از فوت کادر درمان بر اثر ابتلا به کرونا، پس از تزریق واکسن هم داده نشده است.

با این حال این متخصص تأکید می نماید که موارد نادری از مرگ نیرو های درمان بر اثر لخته شدن خون با تزریق واکسن دوز اول آسترازنکا ثبت شده، اما در دوز دوم تزریق همین واکسن چنین مواردی دیده نشده است.

عوارض واکسن گریبان 56 درصد نیرو های گروه پزشکی را گرفت

حالا در این شرایط، سازمان نظام پزشکی، بخشی را برای ثبت عوارض واکسیناسیون کادر درمان درنظر گرفته تا فراوانی اثرات سوء واکسن ها را بسنجند: 43 هزار نفر افراد واجد شرایطی که هر دو دوز واکسن را دریافت نموده اند در این طرح شرکت نموده اند. نتیجه نشان می دهد 56 درصد از افرادی که واکسن زده اند به نوعی دچار عوارض جانبی شده اند. بیشترین عارضه هم مربوط به واکسن آسترازنکا بوده است.

آنالیز ها نشان می دهد 47.7 درصد افرادی که واکسینه شده اند، دچار عوارض عمومی مثل تب و لرز، تعریق و بدن درد شده اند. پس از آسترازنکا، اسپوتنیک وی با 36 درصد، سینوفارم با 5درصد و بهارات با یک درصد بیشترین عوارض را داشته اند.

به گفته کرمانپور، حدود 14.2 درصد افراد دچار عارضه قلبی، حدود 10.5 درصد عوارض تنفسی و 12 درصد هم دچار سردرد، سرگیجه و خواب آلودگی شده بودند. 12 درصد عوارض گوارشی و 3.2 درصد هم مسائل پوستی گزارش شده است. بعلاوه بیشترین اندازه بروز مشکل و البته اثربخشی خود واکسن در برابر بیماری به ترتیب مربوط به آسترازنکا، اسپوتنیک وی، سینوفارم و بهارات است.

با واکسن، ابتلا مدیریت شد

در میان کادر درمان، گروه های پرستاری بیش از همه در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند، با اینکه دبیرکل خانه پرستار به همشهری می گوید که تمام افراد در گروه پرستاری واکسینه شده اند، اما هنوز چرخه ابتلا برقرار است.

محمد شریفی مقدم در شرح بیشتر می گوید بیشترین عوارضی که با تزریق واکسن ایجاد شده، مربوط به آسترازنکا بوده، اما در میان گروه پرستاری، گزارشی از فوت در اثر تزریق این واکسن داده نشده است: موارد ابتلای دوباره به کرونا معمولا بعد از تزریق اول که هنوز ایمنی کامل نشده است، رخ می دهد، شواهد حاکی است که اندازه ابتلا به بیماری پس از دوز دوم کمتر شده است. اگر هم برخی پرستاران به بیماری کرونا مبتلا شده اند در فاصله تزریق دوز اول و دوم بوده است.

او درباره پرستارانی که بعد از تزریق واکسن، جانشان را از دست داده اند هم شرحاتی می دهد: چندین مورد فوت پس از تزریق واکسن گزارش شده که اغلب مربوط به افرادی بوده که در 3 ماهه اخیر در آی سی یو درگیر ویروس کرونا بوده اند. اما هنوز آمار دقیقی در این باره وجود ندارد.

او درباره این که گفته می گردد واکسیناسیون پس از گذشت 6 ماه باید دوباره انجام گردد و با توجه به این که گروهی از کادر درمان نزدیک به 6 ماه پیش، واکسینه شده اند، می گوید: هنوز اطلاعات درباره ایمنی این واکسن ها تعیین نیست، معلوم نیست واکسیناسیون دور بعدی پس از چند ماه باید انجام گردد و تا چه مدت افراد واکسینه را از ابتلا به بیماری مصون می دارد. برای زمان تزریق واکسن یادآور پس از 2 دوز هم اختلاف نظر زیاد است. به همین علت هنوز هیچ برنامه تعیینی برای تکرار واکسیناسیون برای کادر درمان وجود ندارد.

به گفته شریفی مقدم، بیش از 80 درصد جامعه پرستاری یعنی بالای 110 هزار نفر، حداقل یک بار به کرونا مبتلا شده و ایمن شده اند، بنابراین با انجام واکسیناسیون می توان گفت که بیماری بین پرستاران کنترل شده است. این موضوع باعث می گردد اندازه ابتلا به بیماری و مرگ کاهش پیدا کند و حتی در پیک پنجم، اندازه مرگ ها نسبت به پیک های قبل کمتر است.

هنوز تمام پرستاران اهواز واکسینه نشده اند

با این که دبیرکل خانه پرستار تأکید می نماید که واکسیناسیون برای جمعیت زیادی از این گروه اجرا شده، اما نسرین خالدی، سوپروایزر بیمارستان رازی اهواز تأکید می نماید که هنوز بخشی از پرستاران در خوزستان واکسینه نشده اند. او به همشهری می گوید: واکسیناسیون کادر درمان با تأخیر اجرا شده و هنوز تمام نیرو های درمان واکسینه نشده اند. مسئله دیگر این است که فاصله بین تزریق دوز اول و دوم واکسن بسیار زیاد است، چرا واکسن در مرحله دوم با تأخیر زیادی به ایران رسید. این در حالی است که گروهی حتی دوز اول را نگرفته اند، چون کم بود.

خالدی درباره شرایط ابتلای کادر درمان به کرونا پس از دریافت 2دوز واکسن می گوید: ابتلا به بیماری پس از 2 دوز واکسن هم در بین کادر درمان وجود داشته، اما نسبت به قبل بسیار کمتر شده است. البته مواردی هم از مبتلا شدن افراد به بیماری کرونا پس از دریافت دوز اول دیده شده که این اندازه پس از دوره دوم کاهش چشمگیری داشته است. به گفته خالدی، اطلاع دقیقی از اندازه مبتلایان به جهش دلتا در دست نیست و هنوز گزارشی مبنی بر گرفتار شدن کادر درمان در اهواز به ویروس دلتا نرسیده است.

هنوز دور دوم واکسیناسیون شروع نشده

از قم هم خبر می رسد که در میان گروه درمان، گزارش هایی درباره ابتلای مجدد به کرونا رسیده، اما ابتلا شدید نبوده است. حسین عادلی، رئیس نظام پزشکی قم می گوید: پس از واکسیناسیون موارد ابتلا به بیماری کرونا در میان گروه پزشکی دیده شده، اما اغلب بیماری آن ها در حد خفیف و محدود به درمان های خانگی بوده، اگر هم افراد احتیاج به بستری داشته اند معمولا خیلی کوتاه مدت بوده است.

براساس اعلام او، موارد منجر به فوت پس از واکسیناسیون، در میان گروه پزشکی و دانشجویان این رشته دیده نشده، درحالی که قبل از تزریق واکسن، 3 مورد فوت در میان پزشکان قم گزارش شد.

به گفته عادلی، ویروس جهش یافته دلتا در قم هم دیده شده، اما آمار تعیینی از اندازه ابتلا به این ویروس وجود ندارد. رئیس نظام پزشکی قم درباره شروع دور بعدی واکسیناسیون کادر درمان در این استان می گوید که هنوز در پروتکل ها، برنامه ای برای اینکه چه مدت زمان بعد از تکمیل 2 دوز دوره اول باید دور دوم تزریق را شروع کرد، وجود ندارد. البته مطالعات زیادی در این خصوص در سطح جهان اجرا شده.

آنالیز های اولیه نشان می دهد، بهتر است پس از 6 ماه از واکسیناسیون کادر درمان، این افراد دوباره واکسینه شوند. اما خیلی از کشور ها این موضوع را تأیید نمی نمایند و هنوز هم دور دوم واکسیناسیون در کشور های دیگر شروع نشده است.

منبع: فرارو
انتشار: 18 مرداد 1400 بروزرسانی: 18 مرداد 1400 گردآورنده: gofteman-bartar.ir شناسه مطلب: 1671

به "ابتلای دوباره کادر درمان به کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ابتلای دوباره کادر درمان به کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید